Skip to content


Kuka? Mitä? Missä?

Ihan alussa kuuluu varmaan esittäytyä ja taustoittaa itseään ja toimintaansa.

Olen Johanna, 20 vee. Asuinpaikkani on tällä hetkellä Oulu. Muutin tänne huhtikuussa Keminmaan peräkyliltä, Viitakoskelta, missä olen asunut aina. Siellä aloitin isän, enon ja velj(i)eni jalanjäljissä kalastamaan, ja innostuin siitä niin, että harrastus jatkuu vieläkin. Tuosta lienee aikaa nyt jotain 15 vuotta. Pidän myös henkilökohtaista blogia, mutta siellä päivitystahti on aika hidas, ja tänään Lassi, poikaystäväni (avomieheni?!) heitti idean kalastusblogista. Tähän ehkä päivitysintoa riittääkin ;D …Ainakin hetkeksi.

Kotijokeni on Kaakamojoki, joka virtaa kotikyläni läpi. Siellä ja sen sivujoilla on tullut juostua ja soudettua toinekin tovi. Se on täynnä melko pientä kalaa, mutta esim. särkien koko on todella suuri verrattuna vaikkapa läheiseen Kemijokeen. Suurin särkeni painoi reilut puoli kiloa, mutta normaalikoko on ehkä 200 gramman molemmin puolin, kun taas Kemijoesta saadut särjet ovat lähinnä pieniä 5cm “roskia”. Löytyypä sieltä yllättäen myös haukea, ahventa, harjusta, kiiskeä, nahkiaista (olen melkein saanut yhden käsin ja toisen sain veneeseen nostamani hauen kyljestä), madetta jne. perus kaloja. Paras harrin koukutus oli ehkä 12 gramman Professoriin ihan muun kalastuksen yhteydessä – oli sillä kalalla kyllä kokoakin. :P Viime vuosina ainakin Viitakosken alueella ahven on lisääntynyt, särki ehkä vähän pienentynyt ja harjus harvinaistunut. Nykyään ahvenia tulee melkoista tahtia, mutta ennen niitä tuli ehkä alle kymmenen kesässä. Harjuksen saantia varten pitää tietää oikeat paikat, sattumakaloja en ole itse aikoihin saanut. Mistä lie veden laadun muutoksesta tuo kertoo.

Isoin kalani ikinä tähän mennessä on 92-senttinen hauki, joka painoi naapurien vaa’an mukaan 5,7 kiloa. Paikkana oli yksi Kaakamojoen suvanto, uistimena 2″ helmiäisen keltainen toukkajigi. Olin silloin 12- tai 13-vuotias, enkä sen jälkeen ole päässyt edes lähelle tuota kokoa missään kalassa. Ehkäpä sitten kun löydän jostain vuokrattavan veneen Merikoskelle ;)

No, Keminmaassa on valtavasti hyviä kalapaikkoja 30-50km säteellä, tammukkapuroista lohijokiin. Oulussa asuessa on ollut välillä katastrofaalisia hetkiä, kun ei tahtonut löytyä mitään kivaa kalapaikkaa mailta halmeilta. Pitäisi olla vene tai lähteä autolla johonkin kauas – ja autoa kun ei ole. Sitten selasin vähän nettiä ja alkoihan niitä paikkoja löytyä ihan pyörämatkan päästä. Niistä ja Keminmaan reissuista tämän kesän osilta alan varmaan heittämään raportteja, jotka ei ehkä lähde seilaamaan niin kuin tämä teksti :) En ehkä kerro jokaisesta pikku onkireissusta, mutta se tuskin haittaa ketään.

Tagged with , , , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.