Skip to content


Kuopio

Nonnih, sitä on muutettu n. kuukausi sitten Kuopioon ja paria kalapaikkaakin testailtu. Kalassa.netin foorumilta lueskelin vinkkejä kalastuspaikoista ja yllätyin positiivisesti: siellä ja täällä kaupungin alueella on pieniä lampia, jotka kuuluvat kaupungin vapaakalastusalueisiin. Erillisiä lupia ei siis tarvita.  Sen lisäksi että kaupunki tarjoaa tällaisia mahdollisuuksia paikallisille kalastajille (vai kaikille?), myös lampien kalasto yllättää. Siis what? Jostain pienestä keskustan lähellä olevasta lammesta on kiskottu kohtalaisen normisettinä 5-8 kg haukia? Isoja ahvenia? Vaikka mitä? Tässä on pakko olla joku juju: käyvätkö esim. kaupungin työntekijät yön pimeinä tunteina istuttelemassa kalaa lampiin?-)

Toistaiseksi olen ehtinyt käydä kalassa vain pari kertaa. Ensimmäinen oli parisen viikkoa sitten keskustan Valkeisella. Sinne istutetaan kirjolohia, joiden lisäksi kalastoon kuuluu ainakin siikaa, ahventa, haukea ja suutaria. Muutamaa päivää aiemmin kävelimme lammen ympäri ihan muuten vain, ja näimme useita mehukkaita kirjojen pintomisia – sen mukainen määrä rannoilla oli ootto-onkijoitakin… Yksi näytti saavan jopa saalista.

Kun itse päädyin paikalle, oli kylmä tuuli eikä kalastajiakaan juuri ollut. Yhtään pintakäyntiä en nähnyt. Käytin noin 3h lammen kiertämiseen ja ainoa petokalahavaintoni oli kuollut n. 300 g hauki pohjoisrannan leväkössä, jes. Ihan kivaa oli kuitenkin, sillä lammen vesi on Todella kirkasta ja paikat kuitenkin sen verran mehukkaita, ettei toivo juurikaan kuihtunut. Bonuksena näin, kun aivan edestäni rantaheinikosta lähti pari piisamia (vai olivatkohan ne vesimyyriä) syönnössukellukselle lampeen. Vesi oli niin kirkasta, että sain seurailla niiden touhuja aika pitkään. Vaihdoin kuitenkin kalastuspaikkaa, koska en halua saada jyrsijöitä saaliiksi.

Toinen kerta oli melkein naapurissamme sijaitsevalla Sammakkolammella. Iso osa rannasta on tässä vaiheessa jo niin lumpeikasta, ettei siellä juuri pysty heittämään. Heittopaikkoja oli kuitenkin sen verran että pääsin kokeilemaan ja sain vähän saalistakin. Ensimmäinen saaliskanditaatti oli suurin piirtein jalan mittainen hauki, joka iski lusikasta ohi, hyppäsi kokonaan ilmaan toiselle puolelle uistinta ja yritti vielä pari kertaa perättäisillä heitoilla napata kiinni. Onneksi ei tarttunut. Myöhemmin sain vielä pari pientä haukea ylös asti ja jokin isompi vesipeto oli vähän aikaa kiinni punaisessa jigissä, en kylläkään päässyt näkemään sitä. Lähipäivinä voisin käydä myös ongella siellä.

Tagged with , , , .


One Response

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

  1. ville says

    No ne ylös saadut kalat on kyllä melkoisella kokemuspohjalta ylös saatuja, suurin osa on kyllä vapautettu. Tarjotaan mielummin niitä elämyksiä kaikille ja vapautetaan kalat jos vain on mahdollista.
    T: VilleamiettinenSome HTML is OK

or, reply to this post via trackback.